Institut für Medizinische Psychologie und Verhaltensimmunbiologie

logo uni

tnbs logo

Curriculum

Adriane Icenhour ist Postdoktorandin in der Arbeitsgruppe Experimentelle Psychobiologie von Prof. Elsenbruch am Institut für Medizinische Psychologie und Verhaltensimmunbiologie des Universitätsklinikums Essen. Sie studierte Psychologie an der Justus-Liebig-Universität in Gießen und promovierte am Institut für Medizinische Psychologie und Verhaltensimmunbiologie. Nach Abschluss ihrer Promotion verbrachte Frau Icenhour als DFG-Stipendiatin einen Forschungsaufenthalt am Institute of Clinical and Experimental Medicine, Division of Gastroenterology und Center for Medical Image Science and Visualization (CMIV) an der Universität Linköping in Schweden. Sie kehrte anschließend zurück an das Institut für Medizinische Psychologie und Verhaltensimmunbiologie, um als Postdoktorandin am Universitätsklinikum Essen ihre Forschungstätigkeit fortzusetzen.

Interessen

Mein Forschungsschwerpunkt liegt auf zentralnervösen Mechanismen, die der Kommunikation entlang der Gehirn-Darm-Achse zugrunde liegen. Mein Interesse gilt dabei der Rolle psychologischer Einflussfaktoren auf die Verarbeitung viszeraler Schmerzen, die als Kernsymptom zahlreicher Erkrankungen des Magendarmtraktes wie dem Reizdarmsyndrom auftreten. Insbesondere die neurobiologischen Korrelate schmerzbezogener Lern- und Gedächtnisprozesse und ihr Einfluss auf die Entstehung und Aufrechterhaltung schmerzbezogener Furcht, sowie auf Veränderungen der Aufmerksamkeit stehen dabei im Fokus meiner Interessen in diesem interdisziplinären Forschungsfeld.

Ausgewählte Publikationen

Icenhour A, Witt ST, Elsenbruch S, Lowén M, Engström M, Tillisch K, Mayer EA, Walter S.
Brain functional connectivity is associated with visceral sensitivity in women with Irritable Bowel Syndrome.
Neuroimage Clin. 2017;15:449-457.

Icenhour A, Labrenz F, Ritter C, Theysohn N, Forsting M, Bingel U, Elsenbruch S.

Learning by experience? Visceral pain-related neural and behavioral responses in a classical conditioning paradigm.
Neurogastroenterol Motil. 2017;29(6).

Claassen J, Labrenz F, Ernst TM, Icenhour A, Langhorst J, Forsting M, Timmann D, Elsenbruch S.
Altered cerebellar activity in visceral pain-related fear conditioning in irritable bowel syndrome.
Cerebellum. 2017;16:508-517.

Labrenz F, Icenhour A, Schlamann M, Forsting M, Bingel U, Elsenbruch S.
From Pavlov to pain: How predictability affects the anticipation and processing of visceral pain in a fear conditioning paradigm.
NeuroImage. 2016;15:104-114.

Labrenz F*, Icenhour A*, Benson S, Elsenbruch S.
Contingency awareness shapes acquisition and extinction of emotional responses in a conditioning model of pain-related fear.
Front Behav Neurosci. 2015;9:318. [*Both authors contributed equally to this work].

Icenhour A, Elsenbruch S, Benson S.
Biological and psychosocial influences on sex- or gender-associated differences in pain.
Gender. 2015;2:11-28.

Icenhour A, Kattoor J, Benson S, Boekstegers A, Schlamann M, Merz C, Forsting M, Elsenbruch S.
Neural circuitry underlying effects of context on human pain-related fear extinction in a renewal paradigm.
Hum Brain Mapp. 2015;36: 3179-3193.

Icenhour A, Langhorst J, Benson S, Schlamann M, Hampel S, Engler H, Forsting M, Elsenbruch S.
Neural circuitry of abdominal pain-related fear learning and reinstatement in irritable bowel syndrome.
Neurogastroent Motil 2015;27: 114-127.

Labrenz F, Icenhour A, Thürling M, Schlamann M, Forsting M, Timmann D, Elsenbruch S.
Sex differences in cerebellar mechanisms involved in pain-related safety learning.
Neurobiol Learn Mem. 2015;123: 92-99.

Gramsch C, Kattoor J, Icenhour A, Forsting M, Schedlowski M, Gizewski ER, Elsenbruch S.
Learning pain-related fear: Neural mechanisms mediating rapid differential conditioning, extinction and reinstatement processes in human visceral pain.
Neurobiol Learn Mem. 2014;116: 36-45.